W jakich kierunkach ptaki emigrują?

Kraska zwyczajna to ptak, który w wielu częściach Polski występuje jako siwka. Jest to średnich rozmiarów ptak z rodziny krasek, którego tryb życia z pewnością uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna mieszka na obszarze prawie całej Europy. W szczególności natomiast upodobała sobie rejony południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji. Kraskę spotkać można również w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce.

W ostatnich latach można zauważyć duży spadek liczby osobników tego gatunku. Można stwierdzić, iż w pewnych krajach nie spotyka się go już w ogóle. Warto wspomnieć, iż pośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym przedstawicielem, którego mamy możliwość spotkać na obszarze Europy. O południowym pochodzeniu kraski mówi jej egzotyczne ubarwienie, które jest w nietuzinkowym, niebiesko rdzawym kolorze.

Liczebność ptaków

Kraska zwyczajna nie charakteryzuje się dymorfizmem płciowym. Różnice wynikają jednak z pór roku, podczas których konkretna płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest mała, a skrzydła mają zaokrąglony kształt. Kraska zwyczajna posiada też niezwykle mocny, czarny dziób oraz nogi, które mają charakterystyczny żółtawy kolor. W przypadku młodych ptaków, ubarwienie nie jest tak wyraźne i kontrastowe. Do pierwszego roku życia, ptaki kraski zwyczajnej można rozróżnić od dorosłych także dzięki sterówkom.

W przypadku osobników starszych zauważyć można na piórach ciemnawą plamę oraz dużo bardziej ostre zakończenie. Największa długość ciała kraski zwyczajnej to mniej więcej 32 centymetry, zaś rozpiętość skrzydeł tego gatunku mieści się w przedziale od 62 do 72 centymetrów. Całkowita masa ciała kraski zwyczajnej nie nie jest zazwyczaj większa niż 190 gram.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *