Ptaki i ich wędrowniczy tryb życia

Czajka pospolita to wędrowny ptak, będący jednym z przedstawicieli rodziny sieweczkowatych. Czajka pospolita zamieszkuje nie tylko prawie tereny całej Europy, lecz także rejony od umiarkowanej strefy Azji, aż po Pacyfik. Warto podkreślić w tym miejscu również, iż aż 75% europejskiej populacji czajki zwyczajnej pomieszkuje w takich krajach jak Holandia, Polska oraz (północne) Niemcy.

W naszym kraju czajka pospolita szczególnie upodobała sobie zaś wschód, na którym to pomieszkuje najliczniej. Bardzo często zobaczyć ją można w niższych partiach gór. Czajka pospolita to ptak, który musi żyć w określonej strefie klimatycznej, dlatego okres zimy spędza między innymi w Europie Zachodniej, wyspach usytuowanych na wschodnim Atlantyku, lub też na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

Wędrówka ptaków

Czajkę zwyczajną bezspornie uznać można także za jednego z najbardziej znanych ptaków błotnych. Zasadniczą cechą wyglądu zewnętrznego czajki zwyczajnej jest brak dymorfizmu płciowego,  a więc wygląd zewnętrzny zarówno samca jak i samicy nie różni się między sobą. Różnica wynika natomiast z wyrastających z potylicy długich piór, tworzących charakterystyczny czub, który u samca jest dłuższy o mniej więcej 2 centymetry. Czytaj dalej Ptaki i ich wędrowniczy tryb życia