Ptaki i ich wędrowniczy tryb życia

Czajka pospolita to wędrowny ptak, będący jednym z przedstawicieli rodziny sieweczkowatych. Czajka pospolita zamieszkuje nie tylko prawie tereny całej Europy, lecz także rejony od umiarkowanej strefy Azji, aż po Pacyfik. Warto podkreślić w tym miejscu również, iż aż 75% europejskiej populacji czajki zwyczajnej pomieszkuje w takich krajach jak Holandia, Polska oraz (północne) Niemcy.

W naszym kraju czajka pospolita szczególnie upodobała sobie zaś wschód, na którym to pomieszkuje najliczniej. Bardzo często zobaczyć ją można w niższych partiach gór. Czajka pospolita to ptak, który musi żyć w określonej strefie klimatycznej, dlatego okres zimy spędza między innymi w Europie Zachodniej, wyspach usytuowanych na wschodnim Atlantyku, lub też na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

Wędrówka ptaków

Czajkę zwyczajną bezspornie uznać można także za jednego z najbardziej znanych ptaków błotnych. Zasadniczą cechą wyglądu zewnętrznego czajki zwyczajnej jest brak dymorfizmu płciowego,  a więc wygląd zewnętrzny zarówno samca jak i samicy nie różni się między sobą. Różnica wynika natomiast z wyrastających z potylicy długich piór, tworzących charakterystyczny czub, który u samca jest dłuższy o mniej więcej 2 centymetry.

Dobrze jest zwrócić także uwagę na białe kropeczki, które zdobią czarne pióra głowy, szyi i piersi osobnika damskiego. Czajka pospolita jest ptakiem, który wyróżnia się czarno-białym upierzeniem. W dodatku na powierzchni jego ciała można zauważyć zieloną, a na skrzydłach purpurową, poświatę. Ogon czajki zwyczajnej jest w kolorze białej, a na jego końcu znajduje się czarna plama, po której to specjaliści bezzwłocznie potrafią rozpoznać, że jest to właśnie ten ptak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *